Kjære Fredrik og Siren;

For noen dager siden startet Siren en tråd med tittelen "Bystyrets mål og mening – veien videre". Denne tråden var nok først og fremst – om jeg har forstått det riktig – ment som ren informasjon om hvordan bystyret skal være fra nå av. Den utviklet seg imidlertid til en debatt. Helt i startfasen synes jeg Siren var flink til å kommentere, men det tok ganske fort slutt. Og jeg beklager å måtte si at dette stemmer helt med kladden. Følgende lille hjertesukk fra en helt vanlig borger skal derfor handle om kommunikasjon, eller rettere sagt mangel på sådan.

La meg aller først få uttrykke min forståelse for at dere ofte unnlater å kommentere i debattene. Med over 700.000 borgere i det nettsamfunnet dere driver så kan jeg forstå at presset til tider kan være henimot umenneskelig. Jeg kan bare forestille meg hvordan deres gjestebøker og postkasser bugner over av henvendelser, i tillegg til alle spørsmål og kommentarer dere tildeles i diverse debatter. Legger man til det faktum at enkelte borgere faktisk prøver å få telefonisk kontakt med dere, så kan man vel konstatere at kaoset er bortimot komplett. Jeg kan ikke akkurat si at jeg misunner dere. Min nattesøvn er sannelig nok ødelagt som den er, hvilket forøvrig er mye av grunnen til at jeg er å finne på Nettby når jeg ideelt sett heller burde satset på den skjønnhetssøvnen jeg trenger.

Selv om jeg har forståelse for mye av dette, så kan jeg allikevel ikke si annet enn at jeg er forundret over den veien dere har valgt. Jeg tror de fleste er innstilt på at man ikke kan få svar i samme sekund som man spør, men dette er allikevel milevis unna å være bortimot totalt taus og fraværende. Det er åpenbart at mange av deres svar bare fører til fler spørsmål og dermed ytterligere press, men når fravær og taushet er å regne som regel i stedet for unntak tror jeg ledelsen skyter seg selv i foten. Følelsen av å være oversett og ignorert er noe de fleste av oss kjenner til, og således vet at denne følelsen ikke er god. Ekstra ille blir dette når dere selv etterlyser forslag og innspill, for deretter å ikke engang gi signaler om at dere faktisk leser det dere spør etter. Med denslags praksis oppnår man ikke annet enn at brukerne føler seg grusomt små og betydningsløse. Slike følelser har aldri vært av det gode.
Misforstå meg ikke; jeg er *meget* takknemlig for at det eksisterer et tilbud som Nettby! Dere har gjort en formidabel innsats. For denne innsatsen har dere blitt belønnet med over 700.000 brukere siden september 2006, noe som ikke kan sies å være annet enn imponerende. Men selv om dette tilbudet i utgangspunktet er gratis, så er det et faktum at dere har satset på en svært kravstor gruppe mennesker. "Nettnerder" vet hva de vil ha, og dermed er ordet "lojalitet" noe som strengt tatt ikke eksisterer.

Husker dere nettstedet Blink? Joda, jeg regner jo med at Fredrik husker dette. Blink var for kort tid siden norges største nettsamfunn. De tronet så høyt på pallen at enhver nykommer i nettsamfunnverdenen ble avfeiet med et realt fnys. Blink var liksom like sikkert som døden og kemneren tilsammen, og ethvert tilløp til kritisk tankegang fra brukerne ble møtt med en arrogant holdning – eller ingen holdning i det hele tatt. Da dette var på sitt mest ekstreme ble Nettby lansert. Timingen kunne vel ikke vært mer perfekt. Tusener av brukere øynet muligheten for et mer brukervennlig nettsamfunn der ledelsen var mer lydhøre. Den ene dro den andre med seg og snart var norgeshistoriens største nettutvandring et faktum. Brukerne fikk det de lette etter. For en stund.

Den kontroversielle forfatteren Erich von Däniken skrev en gang følgende:
"Historien gjentar seg. Uansett på hvilket tidspunkt man sier dette, så vil det før eller senere medføre riktighet".
Man kan si hva man vil om denne forfatteren, men akkurat her mener jeg bestemt at mannen har et poeng. I vårt tilfelle er det selvsagt snakk om hvilken fremtid Nettby går i møte. Med tanke på min tidligere påpekte manglende lojalitet, så er det fint lite som taler for at Nettby vil lide noen bedre skjebne enn Blink om man ikke snur i tide. Det er tid for ledelsen å se litt på hvordan de møter brukerne, som faktisk er å betrakte som kunder.

I bystyregruppa, som liksom er den offisielle gruppa for alt som har med Nettby å gjøre, så florerer det med meninger og ytringer av variabel relevans og kvalitet. Mengden av matnyttige innspill synker i takt med mangelen på svar, og man kan med relativt stor sikkerhet fastslå at dette fører til frustrasjon og oppgitthet. Samtidig er det et faktum at det svært ofte dukker opp fornuftige forslag og innspill også, men disse er dessverre lette å overse på grunn av all den negativitet som råder. Jeg tror denne trenden er mulig å reversere, bl.a. ved å signalisere til brukerne at de blir tatt på alvor. Og den beste måten å gjøre dette på – det er å benytte toveis kommunikasjon. Til mye av denne kommunikasjonen kan man selvsagt benytte byvakter, men da hadde det muligens vært en idé å la antall vakter stå litt mer i forhold til antall borgere. Når man opplever at flere byvakter fratrer sine stillinger samtidig som de gjenværende roper på hjelp, så tror jeg det kan være lurt å begynne her.

Kjære Fredrik og Siren;
Vi er mange borgere som bruker mye tid her inne – simpelthen fordi vi *liker* oss her. Jeg tror de fleste forstår at man ikke kan gjøre alle til lags…at man ikke alltid kan få viljen sin. Det hadde allikevel vært så usigelig deilig om man kunne hatt en bedre kommunikasjon enn hva man opplever idag. Mange ønsker faktisk å dra dette lasset sammen med dere, men det betinger at vi kan lytte til hverandre. Spørre, svare, tenke, respektere. Da tror jeg vi unngår at Nettby blir den neste spøkelsesbyen. For er det noe enhver forretningsdrivende bør være smertelig klar over, så er det at nye tjenesteleverandører alltid står klare til å overta ens kunder.

Med håp og ønske om en god nettbyfremtid for både ledere og brukere.

Vennlig hilsen
Oernulf1
borger.