Den årlige diskusjonen om bruk av andre nasjoner flagg under vår 17. mai-feiring er i full gang.

Egentlig burde dette være ren plankekjøring. Om jeg blir invitert i bursdag til Gunnar så skriver jeg ikke «gratulerer med dagen Ørnulf» på fødselsdagskortet. Det hadde rett og slett vært respektløst. Jeg har tross alt min egen dag som jeg blir hyllet.

På samme måte blir det når vi feirer en nasjons «fødselsdag». Da bør vi bruke denne nasjonens eget symbol og «navn» i feiringen, ikke andre nasjoners. Det blir å fjerne fokus fra det man faktisk skal hylle, i dette tilfelle Norge på nasjonaldagen 17. mai.
Om fremmedkulturelle bruker sin opprinnelige nasjons flagg på vår nasjonaldag, så regner jeg med det er fordi de ønsker å vise sin tilknytning til landet de faktisk kommer ifra. Det er lett å glemme at Norge også er et land med sin kultur, stolthet og tradisjoner – og disse er like viktige som ethvert annet lands. Da synes jeg det blir respektløst om man blander inn andre lands hyllningseffekter på denne ene dagen.

Når det gjelder antrekk er jeg langt mer liberal. Jeg synes det er et vakket syn med fargerike festantrekk fra andre land i vårt eget 17. maitog. For meg betyr dette at de tar på seg sin fineste stas når de sammen med oss ønsker å hylle nasjonen Norge, men jeg mener altså at de samtidig bør holde det norske flagget i hånden.
Om jeg velger å oppholde meg i f.eks. Hellas på deres nasjonaldag, så tar jeg gjerne på meg et typisk norsk festantrekk for å vise respekt for nasjonens dag – men jeg vil holde det greske flagget i hånd. Med dette signaliserer jeg at «jeg gleder meg på deres vegne og kler meg i min fineste stas, men jeg holder deres nasjons flagg i min hånd for å hylle Hellas sammen med dere».

I alle våre forsøk på å inkludere andre mennesker har vi lett for å glemme oss selv og vårt opphav. Jeg synes vi skal få lov til å skryte av våre egne tradisjoner og vår kulturarv på denne ene dagen. Andre nasjoner har sin dag.

IMG_5227